Huidirritatie door de eikenprocessierups

HFL Fresh Gel helpt jeuk en het branderige gevoel te verlichten

Tijdens de zomermaanden, mei, juni, juli en augustus,worden veel Nederlanders geteisterd door de processierups.Mensen krijgen te maken met gezondheidsklachten,zoals jeuk, bultjes en uitslag. Wat kun je er tegen doen?


De processierups
Een processierups, ofwel de eikenprocessierups, is een blad vretende rups van de eikenboomvlinder. De rups nestelt zich in en nabij eikenbomen, vooral aan de zonnige kant van eikenstammen. De nesten bestaan uit rupsen, brandharen en uitwerpselen.


Wat maakt deze rups dan zo speciaal?
De processierupsen zijn bedekt met zo’n 700.000 witte brandharen van ongeveer 0,2 tot 0,3 milimeter lang. Deze brandharen kunnen irriterend of gevaarlijk zijn voor de gezondheid van mensen en dieren. Houdt er rekening mee dat de brandharen in een straal van 100 meter rond de boom van een rupsennest kunnen zorgen voor overlast. Ook oude nesten (met resten van brandharen) kunnen nog meerdere jaren voor overlast zorgen.


Zo worden brandharen verspreid
Bij een bedreiging worden de haartjes afgeschoten door de rups en komen in de lucht waar ze worden verspreid door de wind. De brandharen zijn pijlvormig en voorzien van weerhaakjes en kunnen de huid, ogen en luchtwegen van mens en dier bereiken en binnendringen. De stoffen die op haren zitten, zorgen voor een allergische reactie.


Huid uitslag
Huiduitslag is één van de meest voorkomende klachten nadat de huid in aanraking is gekomen met de haartjes van de processierups. De uitslag ontstaat meestal binnen acht uur en bestaat uit pijnlijke en/of jeukende rode vlekjes, bultjes en/of blaasjes.


Wat is mijn advies?
Wat kunt u doen wanneer u last heeft van jeuk door de processierups:

  • doe de kleding uit waar eventueel haartjes in zitten
  • verwijder de haartjes met plakband of een kledingroller van de huid
  • probeer zo weinig mogelijk te krabben
  • gebruik HFL Fresh Gel voor verlichting van de jeuk en het branderige gevoel

HFL Fresh Gel
Een weldaad voor het hele lichaam op basis van Camphor, Arnica Montana, Aesculus, Ruscus, Hamamelis en Menthol. Wilt u graag meer informatie over studies, ervaringen of het behandeltraject met de HFL Solution Spray? Of wilt u het product bestellen? Neem dan gerust contact met mij op. Je kunt Fresh Gel ook bestellen via deze website: klik hier